Lama Ole Nydahl

Lama Ole Nydahl je eden redkih polno kvalificiranih zahodnih budističnih lam v liniji prenosa Karma Kadžiu.

Odkar ga je vodja šole Karma Kadžiu, 16. Karmapa, leta 1972 prosil, da ponudi budizem tudi ljudemna Zahodu, lama Ole to nalogo brez premora opravlja v duhovno svobodnih državah po vsem svetu.

Lama Ole je specializiran za poučevanje Mahamudre, Velikega pečata, pri katerem lahko uresničen učitelj učencu omogoči dostop do izkušnje neomejene narave duha. Usposobljen je tudi za prenos Pove, Zavestnega umiranja - redke, stoletja stare meditacijske vaje. V svojih učenjih Lama Ole kombinira laično budistično prakso z neodvisnim mišljenjem ter zrelostjo, ki pride iz življenjskih izkušenj. Zagovarja tudi pomembnost tega, da skrbimo za družbo, posebej za svobodo govora in pravice žensk.

Lama Ole trenutno živi v Evropskem centru. Če ga želite srečati, lahko dobite informacije o urniku njegovih predavanj v svojem lokalnem Budističnem centru Diamantne poti.

Biografija Lame Oleta Nydahla

Ole Nydahl je bil rojen 19. marca 1941 severno od Kopenhagna, kjer je tudi odraščal. Študiral je filozofijo, anglistiko ter germanistiko v Kopenhagnu, Tübingenu, Münchnu in v ZDA. Z ženo Hanno sta prvič prišla v stik z budizmom na svojih medenih tednih leta 1968. Med bivanjem v Katmanduju v Nepalu sta srečala Lopona Tsečuja Rinpočeja, enega izmed najpomembnejših budističnih učiteljev v Himalaji.

Leta 1969 sta Hannah in Ole Nydahl srečala 16. Karmapo, Rangdžunga Rigpeja Dordžeja, vodjo šole Karma Kadžiu, ter postala njegova prva zahodna učenca. Od Karmape samega in od drugih mojstrov Karma Kadžiu, npr. Kaluja Rinpočeja, sta prejela najpomembnejše iniciacije ter nauke linije Karma Kadžiu, pa tudi iniciacije drugih šol tibetanskega budizma. Leta 1972 je Karmapa prosil Oleta in Hanno Nydahl, da preneseta nauke linije Karma Kadžiu na Zahod ter ustanovita budistične centre v njegovem imenu.

Lama Ole in Hannah sta budistične centre najprej ustanovila v Avstriji (Gradec), na Norveškem, Švedskem in Danskem (Kopenhagen). Do današnjega dne je lama Ole v imenu svojega učitelja ustanovil okoli 700 centrov po svetu. Dvakrat na leto potuje okoli sveta, da uči in obišče svoje učence. Kamorkoli gre, poučuje in daje budistično zatočišče – obred, pri katerem postanemo budisti – pa tudi zaobljubo bodisatve, notranjo obljubo, da bomo svoje življenje posvetili delovanju v dobro drugih s končnim ciljem razsvetljenja vseh bitij.

Od leta 1973 sta lama Ole in Hannah Nydahl organizirala turneje in predavanja najvišjih tibetanskih učiteljev po Evropi, kasneje pa tudi po Severni in Južni Ameriki, Rusiji ter Avstraliji. Tako kot 16. Karmapo sta povabila in prevajala tudi Šamarja Rinpočeja, Džamgona Kongtrula Rinpočeja, Gjalcaba Rinpočeja, Beruja Kjenceja Rinpočeja, Kaluja Rinpočeja, Topgo Rinpočeja, Tengo Rinpočeja, Bokarja Rinpočeja, Lopona Tsečuja Rinpočeja, Trungpo Rinpočeja in Ajanga Rinpočeja. 16. Karmapa je umrl leta 1981. Njegovo reinkarnacijo Tajeta Dordžeja, Njegovo Svetost 17. Karmapo, je prepoznal in ustoličil Šamar Rinpoče, drugi najvišji lama Karma Kadžiu linije.

Leta 1987 je začel lama Ole Nydahl na prošnjo Šamarja Rinpočeja poučevati tudi vajo Pove. Lama Ole Nydahl je naučil t. i. meditacijo zavestnega umiranja več kot 75.000 učencev po svetu in je njen priznani mojster.

Svojo aktivnost poučevanja je začasno ustavil le za nekaj mesecev poleti 2003 po skoraj usodni nesreči s padalom in pa v letu 2016, ko je po nasvetu Šeraba Gjaltsena Rinpočeja odšel v meditacijski umik.

Lama Ole je avtor več knjig, med drugimi Stvari, kot so (ang. The Way Things Are), Entering the Diamond WayMahamudraRiding the Tiger in Veliki Pečat (ang. The Great Seal). Za vso intelektualno lastnino lame Oleta in Hanne Nydahl skrbi Diamond Way Buddhism Foundation.

Hannah Nydahl je zaradi raka preminila leta 2007. Njeno osupljivo življenje in zgodbo o tem, kako sta z lamo Oletom prinesla laični budizem Karma Kadžiu na Zahod, predstavlja dokumentarni film Hannah: nepovedano potovanje budizma [Hannah: Buddhism’s Untold Journey], ki je osvojil številne nagrade ter priznanja.

Eno od njenih zadnjih dejanj v tem življenju je bil podpis pogodbe za pridobitev Evropskega Centra, čudovitega posestva v Bavarskih Alpah, ki je zdaj glavno mednarodno središče budizma Diamantne poti. Drugi mednarodni poletni tečaj v Evropskem Centru leta 2009 je obiskal tudi 17. Karmapa. Ob tej priložnosti mu je lama Ole slovesno predstavil takratnih nekaj sto centrov Diamantne poti.

13. junija 2015 je v Malagi v Španiji Združenje za medkulturni in medreligiozni dialog UNESCO lami Oletu podelilo nagrado za dialog, sožitje in mir.

Naš duh je neuničljiv prostor. Poglejte navznoter in postali boste bogati. Najdite to, kar prav zdaj gleda skozi vaše oči ter posluša skozi vaša ušesa. Je onkraj rojstva in smrti. Je onkraj kakršnekoli vrste nevarnosti ali možnosti izgube. Je vir vse popolnosti in vsega veselja na svetu. Poglejte navznoter. Vidite tisto, kar je zavestno zdaj. (Lama Ole Nydahl, Malaga, 2015)

Če želite izvedeti več o lami Oletu, lahko obiščete njegovo uradno spletno stran: lama-ole-nydahl.org.