Šamar Rinpoče

Za Karmapo je Šamarpa [ang. Shamarpa ali Shamar Rinpoche] drugi najpomembnejši nosilec linije Karma Kadžiu. V tibetanskem budizmu velja za emanacijo Amitabe [ang. Amitabha], Bude neomejene svetlobe. Mipam Čokji Lodro [ang. Mipham Chökyi Lodrö], 14. Šamarpa, se je rodil leta 1952 v Tibetu, umrl pa leta 2014 v Renchnu v Nemčiji.

V Tibetu Šarmapo imenujejo tudi lama z rdečo krono, saj je tretji Karmapa prvemu Šamarpi podelil t. i. rdečo krono, natančno repliko Karmapove črne krone.

Šamar Rinpoče se je rodil leta 1952 v Dergeju v Tibetu; bil je nečak 16. Karmape. Ko je bil star šest let, ga je 16. Karmapa prepoznal kot reinkarnacijo Šamarpe. Zaradi takratne težke politične situacije v Tibetu je pri devetih letih skupaj s Karmapo odšel v Sikkim v Indiji. Tam se je v samostanu Rumtek usposabljal pod vodstvom Karmape, od katerega je prejel poln prenos linije Karma Kadžiu.

Po smrti Karmape je Šamar Rinpoče prevzel vodenje Karmapovega mednarodnega budističnega inštituta (KIBI) v New Delhiju v Indiji. 

Marca 1994 je Tajeta Dordžeja ustoličil kot 17. Karmapo.

Šamar Rinpoče je poučeval v različnih budističnih organizacijah Karma Kadžiu po vsem svetu in redno obiskoval centre Diamantne poti.

Leta 1986 je Šamar Rinpoče lamo Oleta Nydahla pozval, naj na Zahodu uči Povo, meditacijo zavestnega umiranja. 

Od takrat je lama Ole Nydahl naučil vajo Pove okoli 100.000 ljudi.

Šamar Rinpoče je avtor številnih knjig.