Budizem Diamantne poti [ang. Diamond Way Buddhism] je po celem svetu razširjeno omrežje za laike vseh poklicev, ki budistično prakso vključujejo v svoje vsakdanje življenje.

Budizem Diamantne poti je del tisoč let stare linije Karma Kadžiu [ang. Karma Kagyu] tibetanskega budizma. Na Zahod ga je v sedemdesetih letih s svojo ženo Hanno prinesel na Danskem rojeni zahodni budistični mojster lama Ole Nydahl. Njun glavni učitelj, 16. Karmapa,ju je prosil, da ljudem posredujeta, kar sta se naučila, in začneta ustanavljati budistične centre na Zahodu.

Danes, več kot 40 let kasneje, je po celem svetu okoli 700 budističnih centrov Diamantne poti. Vse meditacijske metode, ki se jih lahko naučite v teh centrih, so tradicionalni budistični nauki, predstavljeni v sodobnem, zahodnem okviru in v jezikih, ki jih tu živeči ljudje razumejo.

Ime Diamantna pot je prevod sanskrtske besede Vadžrajana [ang. Vajrayana]. Med tremi nivoji budističnih naukov veljajo nauki Vadžrajne za najbolj neposredne. So del vseh "starih šol" tibetanskega budizma in jih lahko najdemo tudi v drugih delih sveta.

O Budizmu Diamantne poti

Učitelji

Lama Ole Nydahl je glavni učitelj budističnih centrov Diamantne poti, ki jih je ustanovil v imenu Karmape, voditelja linije Karma Kadžiu. Vse leto potuje po svetu, da usmerja svoje učence in njegov urnik je napolnjen z javnimi predavanji ter meditacijskimi tečaji.

Lama Ole je nekaj svojih izkušenih učencev imenoval za laične potujoče učitelje. V centrih Diamantne poti ti učitelji razlagajo prakso budizma.

Budistične centre Diamantne poti in velike meditacijske tečaje obiskujejo tudi Taje Dordže, Njegova Svetost 17. Karmapa, ter ostali visoki budistični učitelji, kot sta Šerab Gjaltsen Rinpoče in Lama Džigme Rinpoče.

Centri

Budistični centri Diamantne poti so prvo spoznavno mesto za vse, ki želijo vedeti več o budizmu in dobiti razlage o meditaciji od ljudi, ki imajo izkušnje z budistično prakso. Tamkajšnji budisti se v centrih srečujejo na meditacijah, se družijo in sodelujejo pri različnih aktivnostih. V vsakem centru lahko obiščete vodene meditacije vsaj enkrat na teden.

40 let budizma na Zahodu

Po več letih učenja in potovanja s 16. Karmapo Rangdžungom Rigpejem Dordžejem in drugimi tibetanskimi meditacijskimi mojstri v Himalaji sta se Lama Ole Nydahl in njegova žena Hannah odpravila nazaj na Dansko. Karmapa ju je pooblastil, da preneseta Vadžrajano in budistične nauke na Zahod ter poiščeta ljudi, ki jih to zanima. Čeprav najprej nista hotela zapustiti svojega ljubljenega učitelja, sta na koncu pristala. Tako sta leta 1972 ponesla budizem na Zahod.

Njuno neprestano učenje in delo v Evropi, Rusiji ter Amerikah je povzročilo nastanek mednarodnega gibanja prijateljstva, svobode in človeškega razvoja, ki predstavljajo budizem Diamantne poti danes.

"Vsi mi bi se ti radi zahvalili in ti izkazali svojo hvaležnost za zadnjih 40 let razširjanja Budovih naukov po svetu, dajanja zatočišča, dajanja Pove, učenja temeljnih vaj in združevanja budistov na Zahodu v eno veliko družino. Rad bi ti zaželel zelo zelo dolgo življenje, močno življenje, da boš lahko še naprej omogočal prakso budizma po celem svetu." (Karmapa Lami Oletu Nydahlu ob 40. obletnici Budizma Diamantne poti leta 2012)