Linija Karma Kadžiu se že tisoč let prenaša z uresničenega učitelja na sposobnega učenca. Za naš razvoj na Diamantni poti je bistveno, da imamo verodostojnega učitelja.

Spodaj lahko preberete nekaj odlomkov o glavnih učiteljih, ki so iz zahodne perspektive pomembni za omrežje laičnega budizma Diamantne poti.

Rangdžung Rigpe Dordže, N. S. 16. Karmapa

Polno razsvetljeni mojster, 16. Karmapa, je bil glavni učitelj lame Oleta in Hanne Nydahl. Pri meditaciji na 16. Karmapo, glavni vaji v centrih Diamantne poti, Karmapa predstavlja kakovosti samega Bude.

Preberite več o 16. Karmapi

Taje Dordže, N. S. 17. Karmapa

Najstarejša linija reinkarnacij tibetanskega budizma je linija Karmap. Trenutni, 17. Karmapa, Taje Dordže, je odgovoren za več kot 900 samostanov in budističnih centrov po svetu, vključno s centri Diamantne poti.

Preberite več o 17. Karmapi

Kunzig Šamar Rinpoče, N. S. 14. Šamarpa

Šamarpe so drugi najpomembnejši lame v liniji prenosa Karma Kadžiu, takoj za KarmapamiMipam Čokji Lodro (Mipham Chokyi Lodro), 14. Šamar Rinpoče, je igral osrednjo vlogo pri zaščiti linije Karma Kadžiu in je bil uresničeni učitelj.

Preberite več o 14. Šamarpi

Lopon Tseču Rinpoče

Lopon Tseču Rinpoče, ključna oseba za budizem v Nepalu, je imel ogromen vpliv na Zahodu. Nadzoroval je gradnjo največje budistične stupe na Zahodu ter veliko učil. 

Preberite več o Loponu Tsečuju Rinpočeju

Lama Ole Nydahl

Lami Oletu in njegovi ženi Hanni je njun glavni učitelj, 16. Karmapa, predal nalogo, da razširita laični budizem linije Karma Kadžiu na Zahodu. Od 70. let prejšnjega stoletja lama Ole neprestano potuje in je v tem času ustanovil okoli 700 budističnih centrov Diamantne poti. 

Preberite več o Lami Oletu Nydahlu

Hannah Nydahl

Ob tem, da je bila prijateljica, prevajalka in zaupnica najvišjih lam linije Karma Kadžiu, je bila Hannah Nydahl tudi sama zelo usposobljena ter sočutna budistična učiteljica. 

Preberite več o Hanni Nydahl

Lama Džigme Rinpoče

Lama Džigme Rinpoče se je usposabljal pri svojem stricu, 16. Karmapi, ki ga je prosil, naj bo njegov predstavnik na Zahodu. To odgovornost ima še danes. Lama Džigme Rinpoče je visoko spoštovan, topel in navdihujoč učitelj.

Preberite več o Lami Džigmeju Rinpočeju

Maniva Lama Šerab Gjaltsen Rinpoče

Visoko spoštovani mojster linije Karma Kadžiulama Šerab Gjaltsen Rinpoče, je skupaj s svojimi učenci recitiral milijarde manter, s čimer si je prislužil naziv “Maniva”. Rinpoče si od svojega dela na Vzhodu pogosto odtrga čas, da uči na dogodkih Diamantne poti.

Preberite več o Šerabu Gjaltsenu Rinpočeju

Potujoči učitelji

Lama Ole Nydahl vsako leto potuje po celem svetu. Ker pa ne more biti povsod, je veliko svojih bližnjih učencev pooblastil, da učijo v njegovem imenu. Tako v Sloveniji pogosto organiziramo javna predavanja o temah budizma Diamantne poti s tujimi učitelji, predvsem iz bližnjih držav.